Am aflat multe despre o boala complexa

Poate ai auzit de boala mana-gura-picior si nu stii ce este si cum se manifesta.Afla in acest articol de la Doctor Mit Bogdan Ivanescu ce este aceasta boala.

Boala mana-gura-picior este o boala virala si foarte contagioasa, care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1-6 ani si se manifesta prin aparitia unei eruptii pe palme, talpi si in gura.Denumirea bolii provine de la localizarea eruptiei.

Boala este determinata de virusul Coxsackie A 16 si are frecventa in sezonul cald. Se transmite foarte usor de la copil la copil, pe cale orala, prin secretiile nazofaringiene, tuse, stranut si prin contactul direct cu obiectele contaminate.Apare cu precadere in crese, gradinite, dar si in mediul familial. Incubatia acestei boli este de 3-7 zile, copilul devenind contagios din saptamana premergatoare aparitiei simptomelor.Acestia pot dezvolta imunitate fata de boala mana-gura-picior odata cu inaintarea in varsta.

Simptomele bolii sunt febra mare de 39-40 grade Celsius, dureri in gat datorita leziunilor vezicularea si ulcerative de la nivelul mucoasei bucale si din aceasta cauza copilul nu poate manca; copiii mai mici pot refuza si lichidele, ceea ce duce la deshidratare, eruptie maculopapuloasa, veziculoasa pe palme, talpi, in jurul buzelor, alterarea starii generale, iritabilitate, scaderea apetitului, deshidratare.

Etapa de debut a bolii se manifesta cu febra, apoi apar leziunile ulcerative din gura cu durere in gat, scaderea apetitului, modificarea starii generale. Perioada de vindecare a bolii este de 7-10 zile. Este o boala autolimitata, ceea ce inseamna ca organismul reuseste singur sa neutralizeze virusul. Dupa vindecarea bolii,  copilul ramane cu imunitate impotriva virusului, dar asta nu inseamna ca nu va putea sa mai contacteze boala. Diagnosticarea cu acestea boala se pune de obicei pe anamneza, pe baza examenului clinic si pe detectarea virusului in materiile fecale.

Exista bineinteles si un diagnostic diferentiat care se face cu urmatoarele afectiuni:stomatita aftoasa, varicela, eritemul multiform, herpangina, purpura Henoch-Schonlein, reactia alergica la medicamente.

Complicatiile care pot sa apara sunt deshidratarea, meningita virala, encefalita, hipertensiunea intracraniana.

Ca masuri de preventive se recomanda sa respectam urmatoarele indicatii: spalarea pe maini cat mai des posibil, copiii trebuie obisnuiti cu spalatul mainilor de la varste mici, stergerea si dezinfectarea cu gel special a mainilor copiilor cand sunt dusi in parc sau in locuri agglomerate, spalarea frecventa a jucariilor copiilor, folosirea numai in scop personal a canei, periutei de dinti, prosop, tacamuri, atat in familie cat si la cresa, gradinita, dezinfectarea suprafetelor din baie, bucatarie si podele, in colectivitatiile de copii si la domiciliu.

Pentru aceasta boala nu exista un tratament specific, dar se recomanda administrarea de antitermice, glicerina, stamicina, gargara cu apa bicarbonate, creme calmante pentru calmarea eruptiei tegumentare, administrarea de aciclovir sau antiviral, iar daca copilul este deshidratat trebuie internat pentru reechilibrarea hidroelectrolitica efectuata prin perfuzii.

Noi informatii referitoare la aceasta boala puteti afla din urmatorul videoclip de la DoctorMit:

Author Image
andrei

Leave a Reply