Definit ca un cumul de elemente de origine proteica, glutenul reprezinta unul dintre compusii intalniti in marea majoritate a produselor de panificatie. In ceea ce priveste rolul acestuia in alimente, elasticitatea obtinuta de pe urma contactului cu apa are rol in modelarea si conferirea unui volum mai mare a produsului in cauza. Fiind deopotriva si cauza uneia dintre cele mai raportate intolerante alimentare, depistate inca de la varsta copilariei, reglementarile in ceea ce priveste prezenta acestuia in mancare au devenit un subiect cat se poate de mediatizat pe parcursul ultimilor ani.
In ce alimente este prezent glutenul
Datorita faptului ca face parte dintr-o gama variata de cereale, glutenul va fi prezent de asemenea si in marea majoritate a produselor de panificatie si patiserie. Totusi, in timp ce acestea ar putea fi evitate cu succes de cei ce nu pot metaboliza acest compus la nivel digestiv, prezenta lui poate fi decelata chiar si in mezeluri, sosuri si multe alte alimente care in prezent sunt facute vizibile prin intermediul etichetelor special reglementate.
Motivul principal pentru care prezenta acestui element in alimentatie a devenit cat se poate de mediatizata este semnalarea unui numar in continua crestere de persoane ce manifesta o intoleranta, ce poarta numele de boala celiaca.

Manifestarile intolerantei si posibilele efecte adverse
Desi in prezent analizele necesare depistarii unei astfel de probleme sunt cat se poate de accesibile, problema intolerantei a reprezentat un obstacol pentru multe persoane care nu aveau acces la o dieta care sa le sustina nevoile si, mai mult, nu au fost diagnosticati timp de o lunga perioada de timp, datorita lipsei de rezultate concludente.
Totusi, desi nu toata lumea va manifesta o sensibilitate care sa necesite o schimbare a dietei, multi dintre noi ne putem confrunta cu dificultati de digestie in conditiile unui aport prea mare de gluten. Mai mult, rezultatele celor mai recente studii incrimineaza consumul excesiv ca fiind unul dintre factorii de risc si pentru patologii din sfera neurologica.
Cum este explicat fenomenul de intoleranta
Pentru persoanele ce nu pot metaboliza glutenul odata ce acesta a ajuns la nivelul tractului digestiv, explicarea fenomenelor neplacute rezulta din faptul ca organismul nu va recunoaste structural acestui compus si nici utilitatea acestuia. Prin urmare, la fel ca orice substanta straina, acesta va antrena o serie de mecanisme ce se desfasoara la nivelul sistemului imun, ajungand chiar pana la producerea de anticorpi. In acest fel, daca mucoasa gastrica sau intestinala este atacata in mod repetat, absorbtia intregului bol alimentar va avea de suferit. Pentru a preveni asemenea efecte indezirabile, este important ca toata lumea sa cunoasca ce mancaruri sunt sigure si ce ar trebui evitat. Astfel, la nivel de cereale, produsele recomandate sunt cele ce contin fasole, linte sau seminte. De asemenea, pe lista de alimente benefice gasim si fructele si legumele, ouale, carnea gatita ca atare precum si majoritatea lactatelor.