Antioxidantii naturali reprezinta un grup de vitamine, minerale, coloranti naturali si alti compusi vegetali si enzime, care au rolul de a bloca efectul daunator generat de radicalii liberi si care sunt disponibili in magazinele naturiste in categoria suplimente cu antioxidanti. Aceste suplimente au mai multe elemente componente importante, pe care cu siguranta le vei gasi pe prospecte.
Suplimente cu antioxidanti – vitamine importante
Atunci cand spunem antioxidant natural nu avem cum sa nu facem referire la vitamine. Vitaminele pe care le gasim in mod natural in diverse produse joaca un rol esential pentru un organism sanatos. Se pot distinge astfel mai multe vitamine importante:
- Vitamina C se gaseste in fructe si legume, proaspete si crude, cum ar fi guava, kiwi, mango, ananas, curmale, citrice, pepene galben, capsuni, fructe de padure, ardei, rosii, brassicacee (legume din familia varzei). Aceasta vitamina va fi intalnita in orice antioxidant puternic.
- Vitamina E (tocoferol) se gaseste in germeni de grau, ulei de soia, germeni de cereale sau cereale integrale, ulei de masline, legume cu frunze verzi si nuci.
- Beta-carotenul sau “provitamina A” apartine familiei carotenoidelor vegetale si de cele mai multe ori nu lipseste de pe lista de ingrediente a produselor din categoria supliment cu antioxidanti. Beta-carotenul are proprietatile vitaminei A si ale antioxidantilor care actioneaza asupra radicalilor liberi. Rolul sau in prevenirea cataractei si efectul sau benefic asupra proceselor inflamatorii si a celor legate de imbatranire a fost demonstrat recent.

- Minerale din compozitia celor mai bune antioxidante naturale
In cei mai buni antioxidanti de pe piata se gasesc si minerale foarte importante pentru organismul uman:
- Seleniu: legat de un risc mai redus de tumori ale pielii, ficatului, colonului si sanului. De asemenea, este legat de functionarea glutation peroxidazei (enzima antioxidanta din corpul nostru).
- Zinc: promoveaza formarea de noi proteine (reinnoirea celulelor), participa la lupta impotriva radicalilor liberi si la sinteza enzimelor, intervine in sistemul imunitar sau de aparare si favorizeaza starea buna a pielii si a mucoasei (tonicitate si elasticitate).
- Cupru: stimuleaza sistemul imunitar, participa la formarea enzimelor creierului, proteinelor si neuro-transmitatorilor (in reinnoirea celulelor si ca stimulent al sistemului nervos) si este un agent antiinflamator si antiinfectios. Faciliteaza sinteza colagenului si elastinei (necesare pentru starea buna a vaselor de sange, articulatiilor, plamanilor si pielii), actioneaza ca un antioxidant care protejeaza celulele de efectele toxice ale radicalilor liberi si faciliteaza fixarea calciului si fosfor.
Coloranti naturali si alte componente ale suplimentelor cu antioxidanti
Alte componente importante din suplimente cu antioxidantisunt:
- Flavonoide: acestea includ flavonoli, antocianidoli si flavone, coloranti naturali cu actiune antioxidanta care constituie cel mai important grup din familia polifenolilor, foarte prezenti in lumea plantelor. Acestea protejeaza sistemul cardiovascular si activeaza enzimele glutation peroxidaza si catalaza, antioxidanti prezenti in mod natural in corpul nostru.
- Izoflavone: gasite in boabele de soia si in derivatii lor, cum ar fi tofu (branza din lapte de soia) si tempeh (boabe de soia la care se adauga o ciuperca specifica pentru fermentare), au rolul de a diminua riscul de cancer mamar.
Tinand cont de lista de mai sus, pot fi alese cele mai bune suplimente cu antioxidanti existente pentru un organism sanatos.