Ce este și cum se implementează marcajul CE?

Ce este și cum se implementează marcajul CE?

Înainte ca un produs să poată fi introdus pe piața europeană, acesta este supus unor proceduri riguroase de verificare pentru atestarea calității și siguranței de folosire. Cele care corespund standardelor europene de siguranță, sănătate și protecție a mediului impuse pentru comercializarea în spațiul UE, primesc automat marca CE care atestă acest lucru pentru toate categoriile de persoane care vor intra ulterior în contact cu acesta. Află mai multe despre ce este și de ce este important acest însemn de la specialiștii Certiso: https://certiso.ro/marcaj-ce/.

Ce reprezintă marcajul CE?

CE este acronimul utilizat la nivel global pentru conformité européenne și se folosește pentru a putea determina care dintre produsele ce se doresc a fi trimise spre comercializare respectă standardele impuse de piața europeană. Principalele aspecte care sunt verificate pentru ca unui produs să îi poată fi atribuit marcajul de conformitate CE sunt:

 • rezistența și stabilitatea mecanică;
 • igiena de producție, depozitare, transport și expunere;
 • siguranța în caz de incendiu;
 • condițiile de sănătate și de mediu;
 • siguranța operațională; protecția fonică;
 • economia de energie și retenția căldurii.

Este marcajul CE obligatoriu?

Marcajul reprezintă un criteriu de bază obligatoriu pentru a putea intra pe piața europeană, indiferent de locul de producție. Doar în acest mod se poate atesta faptul că, în urma unor verificări riguroase, s-a stabilit faptul că produsul în cauză este în conformitate cu specificațiile U.E. privind siguranța și sănătatea consumatorului și a mediului și poate fi comercializat în siguranță.

Ce beneficii aduce implementarea acestui standard de conformitate europeană?

Dincolo de faptul că marcarea produselor cu însemnul CE este obligatorie și deschide porțile spre comercializare în spațiul european, respectarea standardului de conformitate presupune o multitudine de beneficii care reprezintă avantaje considerabile în fața concurenței.

În primul rând, vei putea demonstra faptul că produsele tale ating un nivel înalt de calitate și siguranță și că în producerea lor ai ținut cont de măsuri prin care să protejezi mediul înconjurător. Acest lucru va crește nivelul de încredere pe care toate categoriile de public interesate ți-l oferă.

Totodată, funcționarea în baza unor principii și valori clare motivează angajații, ceea ce conduce la o creștere a randamentului și performanței pe plan intern.

Care sunt etapele verificării marcajului CE?

Obținerea marcajului este un proces complex și dificil care vizează toate categoriile de persoane care intră în contact cu produsul până acesta ajunge la punctul final; de la producător, la importator și distribuitor. Toți aceștia sunt considerați responsabilii legali de care depinde stabilirea conformității produsului în raport cu cerințele UE.

În primă instanță sunt necesare demersuri de demonstrare a siguranței de exploatare și a performanței produsului. De asemenea, în funcție de categoria din care face parte, ar putea fi necesare teste de laborator sau verificări amănunțite de către organe specializate. Totodată, se va verifica și gradul de conformitate în raport cu standardul ISO 9001 cu privire la managementul calității. În anumite cazuri va fi necesară chiar și obținerea unui Certificat de Conformitate „CE” din partea unui organism de certificare notificat de Comisia Europeană de la Bruxelles.

Certiso te poate ajuta să urmezi mult mai rapid întreaga procedură prin intermediul partenerilor săi. De asemenea, vei primi ajutor specializat și în ceea ce privește verificarea validității declarației oficiale de conformitate „CE” în raport cu normele și prevederile consemnate în legislația europeană. În acest sens se va urmări dacă produsul are specificat:

 • denumirea și adresa producătorului;
 • reprezentantul oficial în spațiul European, dacă este cazul;
 • standardele tehnice pentru care produsul a fost încercat în laboratoarele acreditate;
 • numele și numărul de identificare al organismului notificat;
 • data aplicării marcajului “CE”.

Apelează la serviciile Certiso și asigură-te că îndeplinești întocmai prevederile standardului de conformitate CE!

Author Image
admin

Leave a Reply