Hipertensiunea arteriala sau tensiunea arteriala ridicata este o afectiune foarte des intalnita care presupune exercitarea unei presiuni pe artere si care determina un debit de sange ridicat ce este pompat in organism. Aceasta afectiune accentueaza riscul deteriorarii organelor vitale ce poate duce inclusiv la infarct miocardic, insuficienta cardiaca, insuficienta renala sau multe alte afectiuni.
In schimb, daca masuram in mod regulat tensiunea, fie la medic, fie acasa, ca pacient sau vom merge in cabinetele medicilor specialisti vom reusi sa tinem situatia sub control, sa monitorizam eventualele modificari si sa observam efectele schimbarilor aduse stilului de viata.
Pe piata exista o varietata de tensiometre, ce sunt neinvazive si nedureroase. O manseta pneumatica este asezata in jurul bratului, iar aceasta este atasata de un dispozitiv de monitorizare a tensiunii. Tensiometrele se impart in doua categorii: manule si digitale.
Tensiometrele electronice sau altfel spus, digitale, sunt validate clinic si sunt folosite pentru masurarea automata a tensiunii arteriale, aceasta fiind la fel de precisa ca cea masurata de un cadru medical specializat. Aceste tensiometre se pot pozitiona pe brat sau la incheietura mainii si sunt aprobate pentru utilizare la domiciliu.

In momentul in care alegem un tensiometru pentru acasa trebuie sa punem accentul pe acuratete. Acuratetea masuratorilor depinde de foarte multi factori, iar printre acestia se numara mediul in care traim, stresul ce cauzeaza cresterea tensiunii arteriale si postura cat mai corecta a corpului atunci cand luam aceste masuratori.
Pentru ca este important sa ne luam o tensiune arteriala corecta, iata cativa pasi pe care ar trebui sa-i respectam:
-sa nu consumam o bautura care contine cafeina si sa nu fumam cu 30 de minute inainte de testare
-inainte de a lua tensiunea sa stam linistiti 5 minute
-in timp ce masuram tensiunea trebuie sa stam asezati pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii
-partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala
-trebuie sa nu vorbim in timpul masuratorii si sa nu miscam bratul
-sa ne masuram tensiunea arteriala de doua ori consecutiv cu o pauza de 1 minut intre masuratori
Tinand cont ca daca respectam toti acesti pasi vom reusi sa avem o masuratoare corecta. In ziua de azi, in fiecare casa ar trebui sa existe un tensiometru cu care sa ne monitorizam si verificam pulsul periodic, daca ne dorim sa avem o viata sanatoasa.
Pentru ca sanatatea este importanta, descopera oferta la tensiometre electronice de la medaz.ro.