Unele tipuri de vin sunt bune la mai multe ocazii

Considerat a fi o varianta mai usoara in ceea ce priveste gustul si savoarea, vinul alb este intotodata un amalgam de substante nutritive dar si o bautura foarte potrivita in orice context. Luand in considerare gustul echilibrat, precum si usurinta cu care complimenteaza o varietate de preparate culinare, acesta poate fi integrat in meniul pentru o masa festiva, o degustare sau chiar savurat ca atare, cu conditia sa fie consumat in cantitati modice.

Avand in comun cu varietatile rosii modul de preparare precum si cel de maturare, distinctia este facuta indeosebi de gustul conferit de cantitatea de taninuri continuta de strugurii rosii si implicit de vinul rezultat din acestia. Ca si interval de arome, notele proaspete, precum si cele usor lemnoase sau condimentate sunt cele care guverneaza spectrul olfactiv. Astfel, pentru a alege varianta potrivita pentru dumnevoastra, este de ajuns sa cunoasteti circumstantele in care il veti servi, precum si mancarurile ce ii vor fi alaturate.

Caracteristici ale varietatilor albe

Un vin alb este descris ca produsul finit format din unul sau mai multe soiuri de struguri ce rezulta din tehnicile de prelucrare specifice fiecarei zone in parte. La fel ca cel rosu, si acesta poseda o serie de trasaturi care il deosebesc si il fac indicat pentru consumul in moderatie. Astfel, aportul de minerale precum calciul, magneziul si potasiul ajuta la completarea necesarului zilnic, pe cand vitaminele de tip hidrosolubil din grupul B sustin functionarea optima a sistemului nervos, a pielii si a parului.

Printre alte proprietati benefice, acesta ajuta la prevenirea formarii trombilor, favorizeaza secretarea de suc gastric si reuseste chiar sa reduca frecventa racelilor, prin imbunatatirea actiunii sistemului imunitar. Nu in ultimul rand, cantitatea considerabila de antioxidanti precum resveratrolul are rol anticancerigen si anti-imbatranire. Avand in vedere faptul ca servirea unui pahar aduce cu sine o cantitate de doar 5 mg de alcool, consumul acestuia in regim zilnic este considerat a fi sigur din punct de vedere medical.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de vin

Atunci cand vrem sa alegem un vin alb care sa se potriveasca ocaziei noastre, trebuie sa tinem cont in primul rand de cantitatea de zahar continuta. Deoarece un vin dulce va contrasta intotdeauna in mod neplacut cu orice fel de mancaruri sarate sau condimentate, variantele ideale in acest caz sunt cele seci sau demiseci. Printre cele mai cunoscute sortimente se numara indeosebi cele de origine franceza, precum Pinot Gris, Chardonnay sau Sauvignon Blanc, fiecare fiind reprezentat de note gustative distincte, ce le recomanda pentru ocazii diferite. Un alt amanunt ce contribuie la experienta degustarii vinului este si temperatura la care acesta este servit. In consecinta, cu cat vinul dumnevoastra este mai dulce, cu atat va trebui racit un timp mai indelungat, pentru a ajunge la echilibrul desavarsit.

Author Image
andrei

Leave a Reply