Reprezentand o varietate aproape de 2 ori mai numeroasa decat a omologilor sai rosii, strugurii albi sunt fara indoiala una dintre cele mai valoroase materii prime cultivate pe teritoriul tarii noastre. Dispunand de intinderi vaste in aproape fiecare regiune geografica romaneasca, acestia prezinta un grad de acomodare ridicat, precum si productii record in fiecare an, fie ca vorbim de soiurile pur romanesti sau cele aclimatizate, de pe teritoriul altor tari.
In acest sens, fie ca vorbim de Feteasca Regala sau Tamaioasa Romaneasca, toate acestea au ajuns sa fie cunoscute si apreciate chiar si peste hotare, fiind unele dintre cele mai cautate produse de export. Explicatia pentru interesul in aceasta alegere este data atat de calitatea certificata de care se bucura vinurile autohtone, cat si de preferinta generala a publicului, varietatile albe fiind de multe ori preferate pentru gustul usor si cantitatea mai mica de taninuri din componenta.
Despre vinul alb
Desi un vin din struguri albi va prezenta un set de caracteristici ce il deosebesc net de varietatile rosii sau rose, valoarea nutritiva, precum si efectele benefice pentru sanatate sunt echilibrate, fiecare dispunand de mici avantaje ce pot inclina balanta, in functie de preferintele consumatorului. Considerate a fi printre cele mai cautate varietati din intreaga lume, denumiri precum Chardonnay, Riesling sau Sauvignon Blanc numara o popularitate crescuta si pe teritoriul tarii noastre, mai ales datorita faptul ca in ultimii ani acestea au reprezentat un procent tot mai mare din culturile autohtone.
In ceea ce priveste o comparatie intre cele 2 varietati principale, vinul alb prezinta avantajul unui numar mai mic de calorii dar si a unei cantitati mai mici de taninuri, fapt ce il recomanda ca fiind o varietate relativ mai usoara fata de cel rosu. Nu in ultimul rand, un vin din struguri albi poate fi considerat mai sensibil din punct de vedere al procesului de maturare si fermentare, fapt ce poate reprezenta o indicatie pentru un necesar crescut de conservant ce se adauga cu scopul de a prezerva amestecul.
Cum servim vinul alb
Ca si particularitatile de servire, indiferent de cantitatea de zahar continuta, echilibrul gustativ al vinului alb se atinge la temperaturi usor mai scazute decat cel rosu, motiv pentru care refrigerarea inainte de servire va fi intotdeauna un bonus. In materie de asocieri culinare, gustul usor si proaspat al acestei bauturi nobile potenteaza preparatele la fel de delicate, precum pastele, salatele si nu in ultimul rand preparatele din carne alba.
In ceea ce priveste varietatile mai dulci, acestea pot fi combinatie cu succes cu deserturile cu fructe, vanilie sau caramel, pentru o armonie de gusturi si arome. Pentru ca servirea sa fie fara cusur, se vor folosi pahare inalte, in forma de lalea, ce vor fi umplute doar pana la punctul cu cel mai mare diametru.