Vinul este una dintre bauturile alcoolizate care se serveste la aproape orice masa festiva sau in momente speciale. Chiar daca este o bautura comuna, multa lume nu stie cum sa aleaga corect de exemplu un vin alb, si cu ce sa il asocieze ca sa beneficieze la maximum de aromele sale si de gustul desavarsit. Alegerile vinului sunt influentate in primul rand de sezon, vinurile albe fructoase sunt potrivite vara, cele rosii si robuste, mai corpolente, sunt potrivite iarna. Gustul mancarii nu trebuie sa fie acoperit de cel al vinurilor, ele trebuie sa se completeze si sa se armonizeze in asa masura incat la final sa avem o experienta culinara unica. Daca avem o masa obisnuita putem alege un vin alb sec sau demisec, un vin roze, sec, dar si un vin rosu sec.
Daca insa masa are caracter festiv, meniul e bogat, avem nevoie de trei vinuri, vin alb sec, vin rosu si vin dulce sau demidulce. Avem vinuri albe pe masa cand nu avem preparate cu o culoare foarte puternica, peste, carne de pasare, creier, sosuri albe sau cu o culoare deschisa. Vinurile rosii merg in principal cu o carne rosie, de la miel si porc la vanat sau vita, insotite obligatoriu de un sos cu o culoare cat mai inchisa. Un vin fin cere mancaruri fine, elaborate, mai delicate, vinurile corpolente vor cere mancaruri grele. Cand avem mancare dintr-o anumita zona asociem vinul din zona respectiva cu preparatele de acolo.
In privinta meniului, gustarile de la inceputul mesei se vor potrivi cu vinurile albe seci si demiseci, pestele de apa dulce cu vinurile albe, mai tinere, seci sau demiseci, reci, pestele si fructele de mare cu vinuri albe seci si demiseci. Aceleasi vinuri seci si demiseci merg asociate cu o carne de pasare, sosuri simple, pilaf sau chiar cu o delicioasa ciulama. Fripturile, in special cea de curcan si pui cer vinuri rosii usurele, de pilda un Pinot Noir, carnurile grele cer vinuri rosii precum Feteasca Neagra. De pilda, carnea de vanat e in armonie deplina cu vinurile rosii corpolente, cu taninuri multe, robuste, cu vinuri invechite, cum ar fi un Cabernet Sauvignon. Branzeturile servite la masa merg cu Riesling, daca sunt proaspete si cu Cabernet Sauvignon, cand sunt fermentate. In sfarsit, desertul e asociat cu vinurile demidulci, aromate, dar nu foarte dulci, cu arome discrete, de pilda Tamaioasa Romaneasca e o alegere inspirata. Supele, ciorbele merg cu vinuri licoroase.
Pentru cei curiosi sa experimenteze se poate alege un vin alb din magazinul budureasca.ro: crama Budureasca are vinuri din struguri Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Pinot Gris, Muscat Ottonel. Sec, demisec, dulce, demidulce sau brut, cu medalii de aur, argint si bronz in unele cazuri, vinul de la Crama Budureasca se va potrivi de minune cu orice preparat care merge cu vinurile albe si va avea un gust unic, original. Putem alege un vin alb din magazinul budureasca.ro din cateva click-uri, filtrele speciale ne duc rapid la produsul dorit. Putem comanda Premium Chardonnay 2018, cu gust de fructe tropicale si final lung si cremos, Prima Stilla Brut 2014, un spumant desavarsit cu arome florale si lemnoase si note de paine usor prajita, gust floral si de citrice proaspete sau chiar un Noble White 2018 cu arome de fructe tropicale si flori de iasomie, gust intens, de mango si cantalup, aciditate placuta. Toate au preturi bune si se livreaza rapid pentru a fi servite la o masa festiva, in compania prietenilor sau in intimitate.